El Tarròs (terme municipal de Tornabous)
 

Sabies que l'església parroquial de Santa Cecília, on van batejar a Companys, es troba a només 5 minuts caminant de l'Espai?
L'any 2003 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). L'escultura de Santa Cecília, que n'ocupa l'altar, va quedar destrossada durant la Guerra Civil i es va restaurar l'any 1988.

 
 
 

Sabies que l'Espai es troba just al costat del Monument a Lluís Companys?
És obra de l'escultor targarí Antoni Boleda. El que va ser director de l'actualment anomenada Escola d'Art i Superior de Disseny Ondara, va rebre l'encàrrec de realitzar el primer dels monuments dedicats a l'expresident, de Catalunya. L'inaugurà Josep Tarradellas l'11 de setembre de 1979.

 Sabies que Salvador Seguí, conegut com el Noi de Sucre, va compartir infància amb Companys?
El que seria secretari general de la CNT, Salvador Seguí Rubinat, tenia part de la família a Tornabous, al costat del Tarròs. Tot i procedir d'entorns socials diferents, Companys i Seguí serien companys de jocs i mantindrien el contacte ja d'adults.

Per a més informació sobre el municipi, pots consultar el web de l'Ajuntament de Tornabous.

Bibliografia:
Abelló, Teresa. "Líders sindicalistes i advocats obreristes: Seguí, Layret, Companys", Barcelona Quaderns d’Història [en línia], 2020, núm. 26, pàg.149-164, Enllaç [Consulta: 10 d'abril de 2020].

Inventari del Patrimoni Cultural Català [en línia], data d'actualització: 02 de setembre de 2015, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Enllaç [Consulta: 20 de març de 2021].

La Vanguardia [en línia], 11 de setembre de 1979, pàg. 4, Enllaç [Consulta: 20 de març de 2021]

 


Xarxa d'espais de memòria del Memorial Democràtic   
L'Espai Lluís Companys, com a centre titularitat de l'Ajuntament de Tornabous forma part, des del 2019, de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat de Catalunya que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya.

La xarxa és definida pel propi Memorial Democràtic com: "un conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica, i que articulen una voluntat comuna perquè es recuperin, es conservin i difonguin".

Altres institucions de referència d'aquesta xarxa són:

 
 
MuME. Museu Memorial de l'Exili (La Jonquera, província de Girona)

CoMEBE. Espais de la Batalla de l'Ebre (província de Tarragona)


I, a l'àrea de Lleida, també pots visitar:


Espai Macià (Les Borges Blanques, Garrigues)

Museu de l'Escola Rural (Castellar de la Ribera, El Solsonès)


Memòria històrica a l'Urgell
La Xarxa d'Espais de Memòria inclou centres expositius, com l'Espai Lluís Companys, però també patrimoni recuperat in situ i camins de memòria, com:
 
  • Refugi Antiaeri d’Agramunt.
  • L-2: itineraris dels espais de la Guerra Civil a Vallbona de les Monges.

Pots descarregar-te aquí els tríptics:

        
Font: Ajuntament d'Agramunt (fotografies 1 i 2) i Ajuntament de Vallbona de les Monges (fotografies 3 i 4)
 
Per a més informació sobre la visita a la comarca, consulta el web de Turisme Urgell: