INFORMACIÓ INSTITUCIONAL
Definició

 L'Espai Lluís Companys és una institució titularitat de l’Ajuntament de Tornabous, cogestionada amb el Consell Comarcal de l’Urgell.

És un espai d’història i biogràfic. Comprèn el període històric del regnat d’Alfons XIII, la Mancomunitat de Catalunya, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil i la primera etapa de la dictadura franquista.

La seva singularitat ve donada per l’emplaçament, al poble natal de Lluís Companys, El Tarròs. L’únic centre a Catalunya dedicat exclusivament a l’expresident és, a més a més, dels pocs espais, emplaçats a les Terres de Ponent, dedicats a la història contemporània. 

Es dirigeix a tots els perfils, des del públic escolar a l’adult, passant pel familiar i les persones amb diversitat funcional. Com a institució pública, vetllarà per a la inclusió i igualtat de tots els públics, seguint les normatives corresponents.

Missió

L'Espai Lluís Companys té com a missió la recuperació i divulgació de la figura de Lluís Companys, la seva biografia i pensament polític i, el seu context històric i cultural, amb l’objectiu final de posar en valor els drets i llibertats democràtiques.

L’Espai Lluís Companys és un lloc de memòria històrica, un espai de patrimoni col·lectiu per evitar que tragèdies històriques tornin a succeir, connectat a l’actualitat i al seu entorn. Un espai viu, de coneixement i de debat.


NORMATIVA D'APLICACIÓ ESPECÍFICA
  • Conveni de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous per al funcionament de l’Espai Lluís Companys (enllaç extern)
  • Acte del Ple de l’Ajuntament de Tornabous, de 7 de juliol de 2020
  • Conveni d’adhesió de l’Ajuntament de Tornabous a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, de 18 de març de 2019

SUGGERIMENTS, QUEIXES I PROPOSTES

  MEMÒRIES